Over gebarentaal

In Nederland wordt de Nederlandse Gebarentaal gebruikt (afgekort NGT). Alle gebarentalen zijn zelfstandige talen, die op een natuurlijke manier ontstaan zijn. Dit houdt in dat, waar mensen samenkomen en willen communiceren, er op den duur een nieuwe taal kan ontstaan. Zo is het met gesproken talen gegaan, en zo gaat het ook met gebarentalen. Een gebarentaal is daarom geen vertaling van een gesproken taal, de talen staan los van elkaar. NGT is dus ook geen vertaling van het Nederlands maar heeft een eigen grammatica, eigen spreekwoorden en eigen taalgrapjes. Overigens is dit ook de reden dat gebarentaal niet internationaal is: in elke Dovengemeenschap heeft zich een andere gebarentaal ontwikkeld.

Er bestaat ook zoiets als ‘ondersteunende gebaren’. Hierbij worden gebaren uit de NGT gebruikt om het gesproken Nederlands te ondersteunen. Meestal wordt dan ook de Nederlandse woordvolgorde aangehouden. Dit wordt Nederlands met Gebaren genoemd (afgekort NmG) en is een communicatiesysteem, geen eigen taal.

Wie gebruiken er NGT en NmG? NGT is allereerst de taal van veel mensen die sinds geboorte of jonge leeftijd doof zijn. Ook hun familieleden leren vaak NGT. Mensen die op latere leeftijd doof worden, zeer plotseling doof worden of ernstig slechthorend zijn, leren soms ook op latere leeftijd NGT of NmG. Verder worden ondersteunende gebaren regelmatig gebruikt in de communicatie met mensen met een taalontwikkelingsstoornis, autisme of een verstandelijke beperking. Tot slot zijn er ook steeds meer gezinnen die met hun horende baby leren gebaren, zodat ze kunnen communiceren voordat het kind kan praten!

Bij elke taal hoort een cultuur. Bij NGT is dit de Dovencultuur. Dit is de cultuur van de groep die hierboven genoemd is: mensen die zijn opgegroeid met NGT of dit op latere leeftijd leren, en zich hierdoor verbonden voelen in een gemeenschap. In vrijwel alle gebarencursussen krijgt u informatie over de Dovencultuur.

Als u meer wilt weten over NGT, NmG en/of de Dovencultuur, kijk bij Nieuws of er een geschikte workshop of cursus aankomt. Ook kunt u natuurlijk zelf een workshop of cursus aanvragen, of eens op de volgende websites kijken:

Kennislink: Kennismaken met NGT
Kennislink: Doof
Doof.nl
Gebareninzicht